CRONOLOGIA

1919 – Neix a Flaçà el 20 de Juliol, fill de Ramon de Palau, de Barcelona, i Antònia Buxó, de Flaçà. El seu pare era tècnic topògraf de la companyia de trens MZA (Madrid – Saragossa – Alacant), per aquesta raó, dos mesos després del seu naixement la família es trasllada a Saragossa.

1921 – A causa de la feina del pare, la família deixa Saragossa i s’estableix a Aranjuez. En aquesta ciutat Joan de Palau passarà tota la seva infantesa i adolescència. Estudia a l’escola dels jesuïtes de San Fernando d’Aranjuez i a l’Institut de San Isidro de Madrid.

1937 – A causa de la Guerra Civil la família torna a Catalunya, s’instal·la primer a Barcelona i després a Granollers. Joan de Palau s’incorpora a l'exèrcit republicà, a la lleva del “biberó”, i es destinat al cos de meteorologia dels Pirineus catalans.

1939 – Acabada la guerra, la família Palau-Buxó s'instal·la a Badalona, i Joan de Palau és cridat a files. Compleix el servei militar al quarter de la Maestranza, a Sant Andreu de Palomar de Barcelona. És precisament aquí on Joan de Palau comença a pintar, fent retrats, murals de temes bèl·lics i cartells per Santa Bàrbara, patrona d’Artilleria.

1940-46 – A Barcelona comença els estudis d’arquitectura, però no els acaba per manca de vocació. L’any 1940 guanya la Medalla d’Or del concurs pintura Ciutat de Barcelona amb un retrat de la seva mare. I l’any següent, de nou amb un retrat de la mare, obté el primer premi del concurs Ciutat de Granollers. En els difícils anys de la postguerra es guanya la vida dibuixant cartells de pel·lícules en el cinema Majèstic de Granollers, i fent decorats de teatre per a la companyia de varietats Los Vieneses. En aquests anys, passa temporades de vacances a Banyoles a casa d’uns oncles, i serà vora el llac on coneixerà la seva esposa i on trobarà l’escenari definitiu per desenvolupar la seva pintura.

1946 – Es casa el 19 de juliol amb Montserrat Juncà i Comerma a l’església del Carme de Girona, i s’instal·len a Banyoles. Joan de Palau s’integra fàcilment a la vida artística i cultural de la ciutat, en aquest mateix any esposa a la Sala “La Caixa” de Banyoles (a més de la Galeria Syra de Barcelona i a la Sala Municipal de Girona) i col·labora activament en la revista local Horizontes, com a crític artístic, amb el pseudònim “Pèl de marta”, i dibuixant. L’any 1947, a la mort del pintor Pigem, ocupa la vocalia del Patronat de l’Estany.

1949 – Tot i residir a Banyoles, manté lligams amb Badalona i participà activament en el Museu de Badalona, com a cronista de la secció de Belles Arts, i en les Biennals d’Art d’aquesta ciutat. L’any 1949 obté la Medalla de Badalona amb una aquarel·la de temàtica banyolina.

1950 – Obté la Medalla d’Or de la Diputació de Girona. Paral·lelament, inicia relacions comercials amb els marxants de pintura establerts a Barcelona, que exportaran obres seves a Sud-Amèrica, principalment Veneçuela i Puerto Rico.

1950 – Exposa a la Sala La Caixa de Mataró.

1951 – Participa en la fundació de l’Escola d’Arts i Oficis de Banyoles.

1954 – Exposa a la Sala La Caixa de Banyoles.

1956 – Exposa a la Sala Municipal de Girona.

1957 – Exposa al Círculo Mercantil d’Igualada.

1958 – Exposa a la Sala Municipal d’Arbúcies.

1961 – Inicia els primers decorats per a la Passió de Banyoles.

1963 – Instal·la el seu taller al carrer Mn. Jacint Verdaguer de Banyoles.

1964 – Exposa a les Galerías Españolas de Barcelona.

1965 – Exposa a les Galerías Españolas de Barcelona.

1967 – Exposa a les Galerías Españolas de Barcelona.

1971 – Coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de residència a Banyoles, realitza una exposició antològica a la Sala de La Caixa.

1975 – Exposa a La Pinacoteca de Barcelona.

1976 – Exposa a La Pinacoteca de Barcelona.

1977 – Exposa a les Galerías Sant Vicente de València, i a la Sala de La Caixa de Banyoles.

1978 – Exposa a la Sala Francesc Armengol d’Olot.

1979 – Instal·lat en el nou taller de la plaça Major, inicia una etapa com a professor de dibuix.

1980 – Exposa a La Pinacoteca de Barcelona.

1982 – Exposa al Palau de Caramany de Girona.

1984 – Exposa a la Sala Braulio de Castelló.

1985 – Exposa a la sala Art i Traça d’Olot.

1986 – Exposa a la Galería Mayte Muñoz de Barcelona, i a la Sala Braulio de Castelló.

1987 i 1989 – Exposa a la Galería El Claustre de Girona.

1991 – Mor a Banyoles el 7 de maig.